19 October 2009

FUCK - un cuvant nu chiar ca oricare altul

Acest cuvant apare peste tot: in filme, in versurile melodiilor(chiar si romanesti) si bineinteles ca pe internet este excedentar. Multi dintre noi l-au adoptat in loc de"futu-i" sau "la naiba" etc.(si aici zic unii ca mai bine vorbim in romana decat sa adoptam englezisme, dar asta e alta poveste). Mai mult, este folosit si la nivel inalt de catre prezidentiabilii americani(George Bush - articolul aici, Dick Cheney si Condoleeza Rice l-au folosit). Cum ar fi sa apari cu un tricou pe care sa scrie "Meet the Fuckers" avand imprimat chipul respectivilor? Cineva a fost aruncat din avion pentru asta. Cu eforturile conjugate ale oficialilor "scandalizati"


Fuck este un cuvant ce este cunoscut de toti dar nu este recunoscut de nimeni. Este un tabu cultural si asta reprezinta o cauza pentru care s-a perpetuat de-a lungul istoriei. A aparut prima oara intr-un dictionar in 1598, iar apoi din 1795 pana in 1965 nu a mai fost in nici un dictionar important. Aceasta excluziune indica faptul ca s-au facut eforturi deliberate de a-l exclude din vorbirea curenta. Din cauza absentei si etimologia sa este totusi incerta, dar cu toate acestea este surprinzatoare longevitatea sa in limbaj, in ciuda eforturilor de excludere. Faptul ca rimeaza cu "suck" si asocierea dintre sensuri pare ca a ajutat la mentinerea in uzul curent a cuvantului ( fuck & suck). De altfel alte cuvinte care desemnau cam aceleasi sensuri au disparut de mult gen "jape", "sarde" si "swive, cuvinte ce au disparut aparent prin secolul 16.
In zilele noastre fuck este folosit intensiv si este un cuvant foarte versatil. Poate desemna orice de la dragoste la ura, poate face distinctia fina intre ura si invidie si cu siguranta se poate subsitui lui dumnezeu sau iadului. Toate asta pentru ca nu are un inteles intrinsec si astfel poate fi orice si oricand.
Avand in vedere ca este un cuvant tabu, nu lipsesc nici efectele: deoarece exista un puternic raspuns emotional singurul fapt care se intampla este perpetuarea atitutinilor negative in legatura cu sexul. Tabuul este atat de puternic ca se ajunge la autocenzurare, iar cei mai zelosi incearca sa le impuna celor din jurul lor limitarea folosirii acestui cuvant. Un corolar al autocenzurii o reprezinta folosirea eufemismelor. Astfel se poate transmite clar intentia de a folosi cuvantul, fara a-l rosti totusi, mentinandu-se aparentele. Ceea ce oricum e aiurea. Oricine stie de exemplu ca "the f-word" inseamna fuck. Daca asocierea nu ar fi universala, in mod evident eufemismul nu ar fi valabil. In anii 70 trupa Sex Pistols a fost cenzurata si au fost numiti "hot potato". Mai recent, se cenzureaza chiar si eufemismele lui fuck, de exemplu piesa "Don’t Phunk with my Heart" de la Black-Eyed Peas.
Si la posturile noastre de radio melodiile care contin acest cuvant precum si o lista mai cuprinzatoare sunt cenzurate. Totusi intr-un cadru usor informal, de ex. intr-o firma, dar evident cand nu sunt de fata clienti importanti se mai accepta utilizarea lui fuck intr-o maniera nezgomotoasa. Pe cand sa zici pula.... Asta e alta poveste... viitoare
PS: Se pare ca exista unii care cred ca fuck vine de laFornication Under the Consent of King. Conform cercetarilor aceasta ipoteza ar merge la Mythbusters :P
Si in final, un filmulet graitor:



De mentionat ca nu frichen este cuvantul de origine ci fichen. Si de altfel nici asta nu sta neaparat la originile sale din engleza.

No comments:

Post a Comment