17 November 2008

S.pecial H.igh I.deas T.racking

Stand si cautand o idee, mi-e venit o idee despre cum sa vina o idee. Ideea a venit si nu putut sa plece deoarece era usa inchisa. Asa ca am chinuit-o ca sa mai vina si idei complementare. Ideea principala e in felul urmator: Exista vreo legatura intre statul pe buda si generarea de idei? 
Eu inclin sa cred ca da. Si se pare ca sunt destul de multi care sustin aceasta ipoteza. Asta e fenomenul observat(la fel cum se observa cat de contagios este cascatul). Foarte important mi se pare de ce pare ca vin mai multe idei in locatia mai inainte mentionata. Ar putea foarte bine si ca ideil sa vina in metrou. Si acolo se sta jos, nemiscat si astepti sa treaca timpul. Dar in baie e altceva. Este (de obicei) liniste, si, daca nu iti ocupi atentia cu lucrurile din baie incerecand sa citesti etichetele de pe produsele cosmetice sau citind vreo carte adusa pentru lectura suplimentara, de obicei te uiti pe pereti. Dupa care ai putea incepe sa te uiti prin pereti, si astfel gandul aluneca de la structura atomica a gresiei, apoi a caramidei din spate apoi la aspectul gagicii care poate e in baia vecina la multe alte chestii, dar ele nu fac obiectul prezentei divagatii. Revenind la linistea din baie, si la zgomotul universului exterior, cred ca aceasta izolare temporara, favorizeaza iesirea la lumina a gandurilor latente ce vantura prin partea mai putin constienta a creierului, fiind prea ocupat de obicei cu observarea detaliilor si dinamismului mediului inconjurator. Evident ca este mult mai important sa-ti mentii echilibrul si sa urci scarile de la metrou in timp ce te uiti lateral la o persoana care ti-a captat atentia "primara" inca de cand era in metrou decat sa te gandesti la cate bacterii ai strivit in ultimii pasi. Dar in baie, nefiind in nici un pericol iminent ai putin timp sa te uiti putin si la ce e in spatele fruntii(sau dupa caz in cot) si sa te concentrezi eventual pe ceva anume pentru ca apoi sa treci la cu totul altceva. Asa ca densitatea de idei pe parcursul zilei nu cred ca variaza in mod deosebit, ci doar mediile prin care se trece favorizeaza iesirea lor la suprafata. O data stabilit acest lucru am putea sa organizam in loc de brainstorming, sesiuni de shit-storming. Cum ar fi sa avem o cabina-birou(pe care le voi numi incubatoare de creativitate) ce arata ca o buda pe dinauntru, inclusiv un vas de wc ergonomic, pentru a favoriza generarea accelerata a ideilor. Si aceste cabine ar putea fi folosite de exemplu in agentiile de publicitate unde este necesar un flux mare de idei, nu de altceva dar o multime din ele sunt aruncate oricum la gunoi macar sa aiba din ce alege. Si nu in ultimul rand ar putea fi folosite chiar si in parlament si senat pentru elaborarea rapida a textelor de lege. Totusi, ma gandesc nu cumva metoda este folosita deja? Asa s-ar putea explica unele legi si reclame de-a dreptul de cacaos. 
Acum, ar mai putea exista o corelatie posibila intre consistenta produsului brut si cantitatea ideilor. Este posibil ca un om cu stomacul deranjat sa fie distras de la gandurile lui inaltatoare si sa fie adus brutal cu picioarele pe pamant si cu fundul pe wc. Invers, constiparea  poate determina un timp mai indelungat petrecut in singuratate, deci ar putea exista o cristalizare mai buna a ideilor.

5 comments:

  1. Mda..Ma intreb daca s-au facut niste studii pe tema asta?? Oricum acum se studiaza orice si se vorbeste despre orice...

    ReplyDelete
  2. Poate ca e bun de mit pt Mithbusters.."Statul pe buda te face mai perspicac"

    ReplyDelete
  3. Explicatia metafizica e simpla.

    In momentul in care te caci(cu spume, fara, etc) treci printr-un fel de exorcizare. Scoti demonii din tine. Iti eliberezi spiritul de fortele intunecate care-l cuprind. Si odata cu aceasta eliberare ies la iveala si ideile valoroase care stateau ascunse in tine.

    Mai sus m-am referit la ideile constructive si judecatile de valoare. Ca sa scoti ceea ce debitau anumiti comentatori la post-urile precedente, trebuie insa sa mananci din plin din propria ta creatie.

    ReplyDelete
  4. Imi voi dedica timpul investigarii legaturii dintre ideatie si rect. Din nou, cata profunzime!

    @ mama:
    e amuzant ca, dupa parerea ta, se pare ca spiritul e sinonim cu colonul.
    ah, si regret sa te dezamagesc, nu sunt coprofag.

    ReplyDelete
  5. @oyster
    Esti exemplul clasic de om retard. Persoanele ca tine sunt cele ce fac tot posibilul ca ceilalti/totul sa stagneze. Sunt asa de frustrati de situatia lor imbecila (sa nu ma intelegi gresit, nu am nimic personal cu tine: tu esti doar unul (ce minune: nici macar nu esti unic, mai sunt mii ca tine, deci esti implicit plictisitor) dintre cei care au fost nascuti cu drepturile depline ale unui om, insa mintea lor nu este destul de rapida pentru a le putea permite integrarea in societate) incat nu pot sa accepte lumea prea mare.
    Din fericire, pe mail exista filtre care trimit direct in trash impresiile celor ca tine, pe bloguri sper ca exista ceva asemanator.
    In rest iti doresc sa ai parte de tot binele din lume, dupa ce mori. BUNA SEARA

    ReplyDelete