10 November 2008

Elogiul Prostiei sau Dumb Mass Message

Luni dimineata mi-am adus brusc aminte de mesajele lacrimogene trimise la toata lista de messenger. Inca nu inteleg ce sa afla in capul unora ce trimit mai ales anumite tipuri de mesaje. Sa vedem care sunt preferatele:
Persoanele in disperata nevoie de ajutor - au nevoie urgenta de transfuzii de sange sau alte probleme induiosatoare. Partea proasta ca probabil ca au existat unii care aveau nevoie realmente de ajutor altfel chiar murea. Partea si ma proasta este ca, din cauza mesajelor aiurea, nu prea sunt luati in seama.
Retrimiterea la un numar anumit de persoane (un numar magic de obicei - 5, 7, 10 etc.) a mesajelor ce promit fericire, noroc, dragoste bani etc. dar in schmb, daca se rupe "lantul" esti amenintat cu ghinion, dezastre naturale si alte minuni paranormale. Cat de superstitios, mai bine zis nerod sa fii si sa crezi astfel de bazaconii?! Desigur, daca citesti Horoscopul in acelasi timp cu Biblia si cu Originea speciilor, totul este posibil.
Pentru convingerea neconvinsilor de utilitatea mesajelor am observat formulari de genul "jur ca nu ai inima daca nu...". Cum vine chestia cu juratul? Cumva e o reminescenta din copilarie cand te puneau camarazii de joaca sa juri ceva pe ceva (pe rosu!!!!) pentru a crea un fel de frica irationala ca se va intampla ceva daca dezvalui vreo intamplare minora, gen careva a spart un geam. Pe langa faptul ca nu pre are sens exprimarea in sine...
Majoritatea mesajelor umanitare, fie ca se refera la dobitoace(salvati un caine, o pisica sau o curca in craci), fie la dobitoci, au pierdut foarte mult din credibilitate. Din pacate nu la suficient de multi, pentru ca exista retarzi(ce-mi place cum suna) care inca trimit neobositi mai departe, in speranta ca intr-o zi vor castiga la loto sau vor fi loviti de meteorit.
O alta categorie de mesaje e facuta de cei care simt nevoia sa spuna mereu unde sunt si ce fac; se ascund si nu ii cauta nimeni. Probabil sufera de nebagare in seama, sau, poate sunt bagati in seama, dar nu li se pare destul. In aceste scop indivizii trimit mesaje cand intra si ies de pe mess, cer sfaturi pentru filme(zi-mi si mie un film bun) si isi pun status-uri mai rau ca pe twitter. 
La un moment dat circula si recircula un mesaj cum ca Yahoo! s-ar inchide. Pentru a confirma ca esti activ trebuia sa trimit un mesaj la un numar oarecare de persoane din lista - cel mai bine la toata - ca cei de la Yahoo! sa isi dea seama ca esti activ. Sa vedem o analogie. Mie mi se pare echivalenta aceasta idee cu a sta pe banca in parc si de a da cate o palma la cei care trec, ca nu cumva sa creada ca esti mort pe banca. 
Unii dintre noi, sa-i numim alesi ai sortii, au reusit sa ajunga la seful de la Yahoo si sa fac o intelegere cu el astfel incat vor primi niste centi cand cineva aiurea va trimite un mesaj catre altcineva. Cat de praf sa fii sa crezi asa ceva, in primul rand ca idee - ca s-ar putea primi bani din trimiterea de mesaje la lista de mess, si mai mult, ca cineva anume va primi bani - in scopuri "umanitare" - cand tu trimiti un mesaj aiurit care nu are nici o personalitate, aici referindu-ma la un cod de identificare, presupunand ca cineva ar tine cont de un mesaj si unde se duce, probabil inafara de faptul cand ar face subiectul unui mesaj terorist(hai america :D)

Totusi categorisirea mesajelor facut mai sus nu este completa. Important este ca ele se trimit pentru ca exista omuleti care le trimit. Dar care sa fie scopul pentru care sunt create? Este clar ca exista indivizi care au interesul ca aceste mesaje sa circule. Inainte de aparitia mediului electronic, se primeau acasa scrisori in care ti se arata cu un limbaj pretios cat de bine o sa-ti mearga daca trimit scrisoarea mai departe la 10 prieteni, in schimb cat de rau va fi daca nu vei face asta. Sa zicem ca prin circulatia in plus a scrisorilor creste fluxul total dse scrisori si deci compania de posta ar avea de castigat la prima vedere. Putem presupuna ca cei din conducere au apelat la astfel de trucuri artificiale pentru cresterea fluxului de mesaje.
Dar in mediul electronic?...oare la ce ajuta? In primul rand e-mail-urile, cand le dati forward la toata agenda, in corpul mesajului ramane si mesajul primit, care si el a fost primit de la altii. Daca te uiti putin o sa observi ca e plin de adrese de mail/messenger. Eu zic ca un astfel de mesaj e bucuria unui spam-ului. Atatea adrese de mail valide si adunate la un loc e mana cereasca. Nu chiar pentru ca probabil cei care produc spam, produc si astfel de mesaje. Si asfel e clar cum se umple casuta de spam, desi tu nu ai intrat niciodata pe site-uri ciudate in care sa iti lasi mail-ul. Dar e suficient ca prietenii tai care au adresa ta, trimit mesaje la toata lista si astfel adresa ta de mail ajunge in toate colturile lumii, gratie retarzilor carora le e frica sa le cada drobul de sare in cap. Sau poate chiar cerul.

3 comments:

  1. Un alt mesaj tamp din seria mass este cel cu Popescu Andreea [sau alege tu alt nume] care si-a pierdut actele. Si acum, pentru ca Popescu Andreea a fost zapacita, hai sa dam toti mass ca sa o gasim pe fata si sa ii inapoiem actele. Asta in cazul in care chiar exista Popescu Andreea, in cazul in care ea chiar si-a pierdut actele, in cazul in care nu si-a facut altele intre timp. Oare nu e mai simplu ca cel care a gasit actele sa le predea la sectia de politie de care apartine Popescu Andreea sau sa mearga acasa la zapacita si sa i le predea apersonal?!?!!?
    Apoi mai sunt mesajele gen "Marte o sa fie mare cat luna" - a verificat vreunul cand a fost Marte cel mai aproape de Pamant? NU! A fost acum 4-5 ani si o sa se mai repete cam peste cateva sute de ani. Dar probabil va trebui sa induram an de an, prin luna august, timp de cateva sute de ani de acum incolo, acest mesaj cretin, pe care nimeni nu il verifica.
    De ce, de ce, de ce?!?! Pentru ca lumea e tampita si nu gandeste! "Vai ce dragut, am primit un mass, hai sa il dau si eu automat mai departe, fara sa gandesc o clipa..."

    ReplyDelete
  2. Mm ce sa zic..Nu stiu de ce te stresezi atata..E foarte simplu...Persoanele care trimit asa ceva nu au ce cauta in lista mea!! Exista ignore...Si uite asa am un messenger linistit :P

    ReplyDelete
  3. da....tu esti cu o treapta mai sus decat ei..

    ReplyDelete