24 March 2008

Zilele de nastere automatizate

Ziua de nastere este in mod normal pentru cineva cea mai importanta zi din an. Este de asemena si prilejul de a-si reaminti ca mai are cu un an mai putin de trait. Cei care te felicita de ziua ta sunt bine crescuti, s-au gandit la tine, au un anumit interes(vor sa fie invitati la o petrecere) sau pur si simplu se simt bine sa-i face pe ceilalti fericiti. Deoarece sunt multe zile de nastere ale cunoscutilor(fiecare cu ziua lui, nu puteau sa se nimereasca cate 10-20 intr-o zi), este dificil sa iti aduci aminte la momentul oportun de asocierea om-zi. Initial, cei care doreau sa mentina o aparenta isi notau zilele cunoscutilor in calendar, agenda etc. Pentru mediul de businees este chiar un obicei ce "da bine" sa trimiti felicitari la membrii importanti ai firmei cu care faci afaceri. In vremurile moderne, treaba a fost simplificata. De cand a aparut hi5 si alte retele de social networking treaba se face automat, in sensul ca se poate extrage automat ziua de nastere din profilul persoanei respective si tu primesti automat un mail ca sa ti se aduca aminte sa trimiti un mail catre persoana respectiva. Personal, consider acest sistem ca depersonalizeaza fenomenul. Este un automatism. De exemplu, daca tu primesti un mail cu un postcard gata facut, si mai stii ca si este luat dupa un sablon, ce vei crede despre persoana respectiva? Mi se pare mult mai "romantic" sa dai un telefon sa trimiti un sms sau de ce nu mai de moda veche, o scrisoare.

2 comments:

  1. Interesant cu zilele astea de nastere..Imi place partea de inceput "Este de asemena si prilejul de a-si reaminti ca mai are cu un an mai putin de trait"...Tine-o tot asa Mihnea poate o sa aflam lucruri asa cum a aflat si Newton ;)

    ReplyDelete
  2. Mailul ala nu era automatic Nelu. Am muncit din greu la tastatura pt el. Mea culpa, mea culpa. Tinand cont ca era f tarziu si nu stiu de ce dar nr tau de telefon imi dispare din agenda sistematic (software anomaly?) I did the "best effort" thing: email you a happy birthday msg.

    So my dear Nelu, inainte de a incepe inchizitia si de a acuza de erezie populatia, accepta "best effort" ca fiind maximul ce se putea face in situatia data chiar daca, eliminand contextul, pare nesatisfacator.

    Think in context.

    ~D.V.

    ReplyDelete